Pompoenen

In mei starten we met het zaaien van pompoenen zaadjes in kweekbakken. Deze staan een tijdje in een kas om uit te groeien tot een klein plantje. Dit geldt niet voor alle soorten, sommige worden direct in de volle grond gezaaid. Het is hierbij van groot belang dat de goede soorten naast elkaar staan in verband met het bestuiven van de bloemetjes. Er is ongeveer 2,5 hectare land per seizoen beschikbaar voor pompoenen en kalebassen.

Eetbare pompoenen

We hebben honderden verschillende soorten. Een aantal hiervan zijn eetbaar, zoals de Hokkaïdo (soeppompoen), Butternut (flespompoen), Spagetthi pompoen (nootachtig) en de Muskaatpompoen. Deze soorten zijn geschikt voor de soep, in de oven of om een taart mee te bakken. Bij het bereiden van de pompoen worden de pitten er uit gehaald, maar wist u dat deze ook eetbaar zijn? En ook nog eens mega gezond! Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, wat ontstekingen en ziektes tegengaat. Dus, pellen, roosteren en smullen maar van deze gezonde snackjes!

Heeft u al zin in een lekker pompoensoepje? Klik op deze link voor een recept.

Grote oranje pompoen

Pompoenen geven een echt herfst gevoel. Al die mooie oranje, gele en groene kleuren in huis of tuin! Vaak worden er door scholen en verenigingen grote aantallen afgenomen voor de kinderen om te knutselen. Benieuwd hoe u een uitgeholde pompoen maakt?

  • Kies een pompoen uit die goed recht blijft staan, een mooie schil heeft en niet beschadigd is. Ook is het belangrijk dat er een stukje steel nog aan zit zodat die mooi in kan drogen.
  • Snijd het ‘hoedje’ van de pompoen af in zigzag patroon. Voorzichtig met het mes want de schil is erg hard!
  • Haal het vruchtvlees en de pitten uit het ‘hoedje’ en de rest van de pompoen. Zorg dat het zo leeg mogelijk gehaald word zodat er minder kans is op rotten.
  • Teken nu eerst met een pen een gezichtje op de pompoen en snijd dit daarna met een mes uit.
  • Maak de pompoen droog met een keukenpapiertje en spuit compleet in met haarlak, zo is hij beschermd tegen schimmel.

Gelukt? Wil je dat je gezichtje nog beter te zien is? Doe dan een kaarsje of een stukje kerstverlichting in de pompoen, als het dan donker is licht het gezichtje mooi op!

Vindt u een gezichtje niet zo leuk? Er zijn nog talloze andere mogelijkheden zoals een naam, huisnummer of overige vormen en figuren. Het is ook erg leuk om een mooi bloemstukje in de uitgeholde pompoen te leggen!

In oktober is het erg druk met de verkoop van pompoenen. Wilt u zeker zijn van geschikte pompoenen om uit te hollen? Neem dan contact met ons op.

Uitgestalde pompoenen in allerlei kleuren en soorten
Copyright De Zoete Kers 2024 |Sitemap |Privacy Policy | Website door: Steketee Online